[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.20 cm, usun¹ê mi¹¿sz wykrawaj¹c go no¿em.Jaja ugotowane na twardo obraê, oddzieliê ¿Ã³³tka od bia³ek.Kie³basŸ, korniszony lub obrany ze skórki ogórek, bia³ka i 1/4 mi¹¿szu wybranego z bu³ki posiekaê.Mas³o utrzeê z musztard¹, kiszk¹ pasztetow¹, ¿Ã³³tkami i posiekanym mi¹¿szem bu³ki.Roztart¹ masê wymieszaæ z pozosta³ymi posiekanymi sk³adnikami, dodaæ pieprz, posoliæ i na³o¿yæ do wydr¹¿onej bu³ki, doœæ silnie upychaj¹c, aby masa dok³adnie wype³ni³a jej wnêtrze.Zawin¹æ w pergamin lub serwetê i pozostawiæ w ch³odzie do zastygniêcia.Przed podaniem pokrajaæ w poprzek na kanapki gruboœci ok.0,5 cm.Podawaæ na oddzielnej tacy lub pó³misku, przybrane listkami sa³aty lub naci pietruszki. Kanapki 2Œwie¿a bu³ka (40 dag)10 dag mas³a10 dag szynki1 dag topionego sera typu ementalerkilka korniszonów (pikli)2 jaja³y¿eczka posiekanego koperku³y¿eczka posiekanej naci pietruszkikilka listków sa³atyPrzygotowaæ i podaæ wed³ug poprzedniego przepisu Kanapki 1, dodaj¹c do nadzienia posiekan¹ zieleninê (mi¹¿szu z bu³ki nie dodawaæ). Pudding balatoñski – kuchnia wêgierska – kuchnia wêgierska70 g mas³apieprz2 ³y¿ki m¹ki1 ³y¿eczka posiekanej zielonej pietruszki1/2 fili¿anki mleka6 jaj60 g drobno pokrojonej wêdzonej szynki3 du¿e gotowane ziemniaki mas³outarty parmezan70 g mas³a utrzeæ na jednolit¹ masê, wymieszaæ z m¹k¹ i zalaæ mlekiem.Gotowane ziemniaki przetrzeæ przez sito, wymieszaæ z ¿Ã³³tkami, szynk¹, zielon¹ pietruszk¹, ubitymi bia³kami i mas³em z mlekiem, dodaæ soli i pieprzu.Masê w³o¿yæ do formy wysmarowanej mas³em i gotowaæ na parze 1 godz.i 15 min.Przed podaniem polaæ pudding roztopionym mas³em i posypaæ utartym parmezanem. Pudding ze szpinakiem – kuchnia wêgierska – kuchnia wêgierska250 g szpinakusól30 g mas³apieprz2 bu³ki mas³omlekotarta bu³ka4 jajaSzpinak oczyœciæ, umyæ, ods¹czyæ, zemleæ w maszynce do miêsa i udusiæ w maœle.Bu³ki namoczyæ w mleku, wycisn¹æ, przetrzeæ przez sito í wymieszaæ z ¿Ã³³tkami i szpinakiem, dodaæ pianê ubit¹ z bia³ek, sól i pieprz.Masê dobrze wyrobiæ i w³o¿yæ do wysmarowanej mas³em i posypanej tart¹ bu³k¹ formy, gotowaæ na parze ok.45 min. Pudding z mó¿d¿kiem – kuchnia wêgierska2 mó¿d¿ki cielêce2 ³y¿ki tartej bu³ki20 g mas³amleko30 g t³uszczu3 jajamas³otarta bu³kaZ mó¿d¿ków usun¹æ b³onê, umyæ, ugotowaæ je, ods¹czyæ, udusiæ w t³uszczu i przetrzeæ przez sito.Bu³ki namoczyæ w mleku, wycisn¹æ, przetrzeæ przez sito, wymieszaæ z mó¿d¿kiem, tart¹ bu³k¹, mas³em, ¿Ã³³tkami i pian¹ ubit¹ z bia³ek, posoliæ i gotowaæ na parze ok.45 min.w formie wysmarowanej mas³em i posypanej tart¹ bu³k¹. Pudding œmietanowy – kuchnia wêgierska1/2 I kwaœnej œmietany50 g mas³a250 g m¹kiutarty serszczypta solitarta bu³ka4 jajaKwaœn¹ œmietanê wymieszaæ dobrze z m¹k¹, ¿Ã³³tkami i sol¹, potem dodaæ pianê ubit¹ z bia³ek.¯aroodporn¹ miskê wysmarowaæ mas³em, posypaæ tart¹ bu³k¹, nape³niæ przygotowan¹ mas¹ i 1 godz.gotowaæ na parze.Przed podaniem na stó³ zawartoœæ miski polaæ gor¹cym mas³em i posypaæ utartym serem. Pudding ze skorzonery – kuchnia wêgierska500 g skorzonerypieprz1 bu³kasok z 1/2 cytrynymleko40 g mas³asóltarta bu³kaSkorzonerê obraæ, ugotowaæ w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny, ods¹czyæ, przetrzeæ przez sito podobnie jak namoczon¹ w mleku i wyciœniêt¹ bu³kê.Otrzyman¹ masê po dodaniu soli, pieprzu, mas³a, ¿Ã³³tek i piany z bia³ek dok³adnie wyrobiæ i gotowaæ ok.1 godz.na parze w formie wysmarowanej mas³em i posypanej tart¹ bu³k¹. Omlet z grzybami – kuchnia wêgierska150 g œwie¿ych grzybów1 ³y¿eczka posiekanej zielonej pietruszki5 jaj1 fili¿anka kwaœnej œmietanypieprz50 g mas³aGrzyby oczyœciæ, umyæ, ugotowaæ, ods¹czyæ i drobno pokroiæ.Jaja roztrzepaæ i wymieszaæ z sol¹, pieprzem, zielon¹ pietruszk¹ i grzybami.Po³owê mas³a stopiæ na patelni i usma¿yæ na nim omlet z przygotowanej masy.Kwaœn¹ œmietanê zagotowaæ z reszt¹ mas³a i zalaæ ni¹ gotowy omlet. Omlet huzarski – kuchnia wêgierska6 jaj30 g t³uszczu100 g wêdzonej s³oninysól200 g ziemniakówpieprz1 ma³a cebula1 ³y¿eczka mielonej paprykiS³oninê pokroiæ w drobn¹ kostkê, zrumieniæ i wyj¹æ z patelni.Ziemniaki obraæ, pokroiæ w kostkê i razem z pokrojon¹ w talarki cebul¹ usma¿yæ na z³oty kolor w t³uszczu pozosta³ym na patelni.Posoliæ, posypaæ papryk¹ i pieprzem i odstawiæ do przestygniêcia.Teraz po³¹czyæ ziemniaki z roztrzepanymi jajami, wylaæ masê na patelniê z roztopionym t³uszczem i usma¿yæ z niej obustronnie z³ocisty omlet. Omlet ch³opski wêgierski – kuchnia wêgierska500 g ziemniakówsól8 jajatrochê majeranku1 ³y¿ka m¹ki30 g t³uszczuZiemniaki obraæ, ugotowaæ w osolonej wodzie, ods¹czyæ i przetrzeæ przez sito.Wymieszaæ je dok³adnie z ¿Ã³³tkami, m¹k¹, sol¹ i majerankiem, a na koñcu z ubit¹ pian¹ z bia³ek.Na patelni rozgrzaæ t³uszcz i usma¿yæ masê omletow¹ z obu stron na z³oty kolor.Uwaga przy odwracaniu - omlet ³atwo siê rozpada! Omlet z mó¿d¿kiem – kuchnia wêgierska2 mó¿d¿ki cielêce3 jaja100 g mas³asól2 ³y¿ki m¹kipieprz1/4 I mlekaZ mó¿d¿ków usun¹æ b³onê, umyæ je, drobno pokroiæ i udusiæ w 30 g mas³a.Z 50 g mas³a i m¹ki przyrz¹dziæ jasn¹ zasma¿kê, zalaæ j¹ mlekiem, zagotowaæ i odstawiæ do przestygniêcia.Potem dodaæ ¿Ã³³tka, sól i pieprz, dobrze wymieszaæ i po³¹czyæ z pian¹ ubit¹ z bia³ek.Nastêpnie usma¿yæ na patelni dwie porcje omletu.Na jednej u³o¿yæ uduszony mó¿d¿ek i nakryæ j¹ drug¹.Podawaæ na gor¹co. Omlet szegedyñski – kuchnia wêgierska6 jajszczypta cukru1/2 fili¿anki œmietanysól60 g mas³apieprz1 ³y¿ka posiekanej cebuli50 g pomidorów1 ³y¿eczka drobno pokrojonej zielonej pietruszkiPomidory obraæ ze skórek, drobno pokroiæ, udusiæ razem z cebul¹, zielon¹ pietruszk¹, cukrem, sol¹ i pieprzem w 40 g mas³a.Jaja roztrzepaæ, posoliæ, dobrze wymieszaæ ze œmietan¹ i na reszcie mas³a usma¿yæ omlet.Omlet równomiernie ob³o¿yæ mas¹ pomidorow¹ i na gor¹co podaæ na stó³. Jaja nadziewane grzybami – kuchnia wêgierska8 jaj ugotowanych na twardo1 ³y¿eczka pasty sardelowej8 kapeluszy marynowanych grzybówtrochê drobno posiekanej zielonej pietruszki1 ³y¿ka kwaœnej œmietanyszczypta pieprzuZ ugotowanych jaj odkroiæ wê¿szy czubek, wyj¹æ ostro¿nie ¿Ã³³tka, rozdrobniæ i wymieszaæ je z past¹ sardelow¹ i œmietan¹, dodaæ pieprzu i mas¹ t¹ nape³niæ ponownie jaja.Na ka¿de nadziewane jajo nasadziæ kapelusz z marynowanego grzyba i posypaæ go posiekan¹ zielon¹ pietruszk¹. Rolada szynkowa – kuchnia wêgierska4 jaja2 ³y¿ki m¹ki3 ³y¿ki utartego parmezanu100 g drobno pokrojonej wêdzonej szynki5 ³y¿ek kwaœnej œmietanyBia³ka ubiæ na sztywn¹ pianê i wymieszaæ z 3 ¿Ã³³tkami, potem dodaæ utarty parmezan, 2 ³y¿ki kwaœnej œmietany i m¹kê.Usma¿yæ na nat³uszczonej patelni i zsun¹æ na deskê posypan¹ utartym parmezanem.Drobno pokrajan¹ szynkê wymieszaæ z 1 ¿Ã³³tkiem i 3 ³y¿kami kwaœnej œmietany i mas¹ t¹ pokryæ powierzchniê omletu.Omlet zwin¹æ w rulonik i pokroiæ na kr¹¿ki gruboœci palca.Podawaæ na gor¹co
[ Pobierz całość w formacie PDF ]