[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Zwin¹æ jak rolmopsy i obwi¹zaæ bia³¹ nici¹.Sma¿yæ ok.10 min na rozgrzanym oleju.Podawaæ z purée ziemniaczanym i surówkami lub zielon¹ sa³at¹. Pstr¹gi sma¿one4 pstr¹gi4 ³y¿ki oleju2 ³y¿ki octu winnego2 ³y¿ki wytrawnego bia³ego winasólpieprz1 jajko3 ³y¿ki bu³ki tartejt³uszcz (margaryna + olej) do sma¿eniaOczyszczone pstr¹gi, umyæ i u³o¿yæ w p³askim naczyniu, polewaj¹c mieszanin¹ oleju, octu i bia³ego wina, przyprawion¹ sol¹ i pieprzem.Odstawiæ w ch³odne miejsce.Po 3-4 godz.pstr¹gi wyj¹æ, obtoczyæ w rozbe³tanym jajku i tartej bu³ce, sma¿yæ w rozgrzanym t³uszczu z obu stron na z³oty kolor.Podawaæ z frytkami i plasterkami cytryny.Pstr¹gi z migda³ami4 œredniej wielkoœci pstr¹gi10 dag migda³Ã³w (mog¹ te¿ byæ orzechy laskowe)4-6 ³y¿ek oleju2 ³y¿ki mas³a³y¿ka m¹kinatka pietruszkipieprzsólcytryna lub sok cytrynowyPstr¹gi oczyœciæ, op³ukaæ, natrzeæ wewn¹trz sol¹ i pieprzem, obtoczyæ w m¹ce.Olej rozgrzaæ na patelni i sma¿yæ ryby, a¿ uzyskaj¹ ciemnoz³oty kolor.Sparzone i obrane ze skórki orzechy albo migda³y posiekaæ i przyrumieniæ w t³uszczu ze sma¿onych ryb, po czym dodaæ mas³o, sok z cytryny, rozmieszaæ i polaæ ryby na pó³misku.Udekorowaæ plasterkami cytryny i natk¹ pietruszki. Klopsiki rybne50 dag filetów z ryby morskiej1 jajko3 dag s³oniny lub t³ustego boczku³y¿ka margarynydu¿a cebula2 kromki bu³ki paryskiej2 ³y¿ki skondensowanego mlekapó³ ³y¿ki sproszkowanej papryki2 ³y¿ki posiekanej natki pietruszkisólSos:czubata ³y¿ka m¹ki ziemniaczanejszklanka mlekapó³ szklanki zsiad³ego mleka lub jogurtu3 ³y¿ki kaparów lub marynowanych nasion nasturcjisok cytrynowysólFilety rybne zemleæ w maszynce do miêsa.S³oninê lub boczek pokrajaæ w drobn¹ kostkê i przesma¿yæ krótko na patelni.Dodaæ margarynê i drobno pokrajan¹ cebulê, znów chwilê sma¿yæ a¿ cebula nabierze z³ocistego koloru.Kromki bulki skropiæ skondensowanym mlekiem i rozgnieœæ doœæ dok³adnie.Wymieszaæ ze zmielonymi filetami, dodaæ jajko, sól, paprykê i posiekan¹ pietruszkê.Masê wyrobiæ dok³adnie i uformowaæ klopsiki wielkoœci orzecha w³oskiego, po czym ugotowaæ je (ok.15 min) w niewielkiej iloœci wody, wk³adaj¹c do wrz¹tku.Ugotowane klopsiki wyj¹æ ³y¿k¹ cedzakow¹ na pó³misek i postawiæ w ciep³ym miejscu.Przygotowanie sosu: M¹kê ziemniaczan¹ wymieszaæ z zimnym mlekiem, wlaæ do wywaru rybnego i mieszaj¹c zagotowaæ.Zdj¹æ z ognia, dodaæ jogurt lub zsiad³e mleko, sok cytrynowy i kapary.Klopsy prze³o¿yæ do sosu i jeszcze raz, w razie potrzeby, ogrzaæ na bardzo ma³ym ogniu.Do klopsików podaje siê gotowane ziemniaki i zielon¹ sa³atê. Pudding z ryb50 dag filetów rybnych1 jajkosok cytrynowydu¿a cebula15 dag mas³a lub margaryny2 kromki bu³ki paryskiejmleko do namoczenia bu³kiszczypta sproszkowanej ga³ki muszkato³owejsólkawa³ek selera1 ma³y porpieprzSos:³y¿eczka octu (10%)³y¿eczka musztardy³y¿ka oleju2 ³y¿ki posiekanej natki pietruszki³y¿eczka posiekanego zielonego estragonu (mo¿e byæ suszony)1 jajko na twardo1 kwaszony ogórekcebula³y¿ka kaparów lub marynowanych nasion nasturcjipó³ szklanki wytrawnego, bia³ego winaFilety ugotowaæ z porem i kawa³kiem selera.Gdy bêd¹ miêkkie, ods¹czyæ na sitku i skropiæ sokiem cytrynowym.Ostudzone filety posiekaæ.W misce rozetrzeæ na g³adk¹ masê mas³o lub margarynê, dodaæ namoczon¹ w mleku i odciœniêt¹ bu³eczkê, zmielon¹ surow¹ cebulê, ¿Ã³³tko, pieprz, sól i ga³kê muszkato³ow¹.Dodaæ posiekane filety i ubit¹ na sztywno pianê z bia³ka.Masê ostro¿nie wymieszaæ i prze³o¿yæ do nat³uszczonej formy budyniowej lub naczynia ¿aroodpornego przykryæ i wstawiæ do du¿ego naczynia z wrz¹c¹ wod¹.Gotowaæ 1 godz., w razie potrzeby uzupe³niaj¹c wod¹ tak, aby naczynie budyniowe by³o zanurzone co najmniej w 3/4 wysokoœci.Ugotowany pudding (próbowaæ - jak pieczone ciasto - patyczkiem) prze³o¿yæ na okr¹g³y pó³misek i polaæ sosem.Przyrz¹dzenie sosu: Jajko drobno posiekaæ, rozetrzeæ z musztard¹ i octem, mieszaj¹c dodaæ olej i wino.Przyprawiæ posiekan¹ natk¹, estragonem, drobno pokrajanym kwaszonym ogórkiem i cebul¹.Dobrze wymieszaæ i dodaæ kapary. Pieczeñ z ryb morskich75 dag ryby morskiej (mog¹ byæ ró¿ne gatunki)3 kromki bu³ki paryskiej2 cebule2 jajka2 ³y¿ki mas³a lub margaryny2 ³y¿ki olejusólpieprznatka pietruszki2 ³y¿ki skondensowanego mlekaRyby umyæ, oczyœciæ, œci¹gn¹æ skórê i sfiletowaæ.Cebulê drobno pokrajaæ i dusiæ z dodatkiem mas³a lub margaryny
[ Pobierz całość w formacie PDF ]