[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Zupê przed podaniem okrasiæ.Podawaæ z ziemniakami. ¯ur zalewajka1 du¿a cebula5 dkg s³oniny50 dkg obranych ziemniakówsólok.1/2 litra m³odego ¿uru (¿ytniego lub owsianego)pieprzUgotowaæ na wodzie drobno pokrajan¹ cebulê.W³o¿yæ obrane, pokrajane ziemniaki, ugotowaæ je, rozetrzeæ.Do zupy wlaæ ¿uru do smaku, zupê zagotowaæ, posoliæ, dodaæ pieprzu lub kminku, okrasiæ zrumienion¹ s³onin¹.Podawaæ z chlebem. ¯ur na wywarze z ziemniaków3/4 litra ukiszonego m³odego ¿uru1 szklanka œmietany1/2 litra wywaru z ziemniaków3 dkg m¹kisólczosnekZagotowaæ wywar, dodaæ ¿uru do smaku, posoliæ, zupê podprawiæ œmietan¹ z m¹k¹, zagotowaæ, dodaæ roztarty czosnek.Podawaæ z ziemniakami okraszonymi s³onin¹. Zupy mleczne z kaszamiRy¿kasza jaglanakasza krakowskakasza owsianakostka z kaszy krakowskiejkasza gryczanamannatapiokakasza kukurydzianaKasza do mleka mo¿e byæ rozklejona na mleku z wod¹ (kasza owsiana, tapioka, manna, kasza kukurydziana) lub ugotowana na sypko.Gor¹c¹ kaszê sypk¹ lub pó³sypk¹ (ry¿, kaszê krakowsk¹, kaszê jaglan¹, kaszê gryczan¹) zalaæ gor¹cym mlekiem, rozmieszaæ, lekko osoliæ. Zupy mleczne z kluskamiZacierkakluski francuskiemakaron fabrycznykluski k³adzionemakaron domowykluski biszkoptowelane ciastoSporz¹dziæ ciasto domowe, ugotowaæ je na mleku.Makaron fabryczny w³o¿yæ na wrz¹c¹ osolon¹ wodê, ugotowaæ do miêkkoœci, odcedziæ, przelaæ gor¹c¹ wod¹, zalaæ gor¹cym mlekiem; zupê osoliæ do smaku; mo¿na do niej podaæ cukier.Kluski k³adzione, zacierkê, makaron fabryczny ugotowaæ na wodzie, francuskie, biszkoptowe i lane - na mleku. Grysik kukurydziany rozklejany na mleku (na 1 porcjê)3 dkg grysiku kukurydzianego1/2 litra mleka1/2 litra wodysólGrysik wymieszaæ z wod¹ i powoli gotowaæ pod przykryciem ok.1 godziny.Gdy woda wsi¹knie w kaszê, wlaæ gor¹ce mleko i dogotowaæ j¹ na brzegu p³yty, osoliæ.Grysik kukurydziany na mleku mo¿na podawaæ z cukrem. Grysik pszenny (manna) rozklejany na mleku (na 1 porcjê)3 dkg grysiku pszennegosól1/2 litra mlekacukier do smakuZagotowaæ mleko.Grysik wymieszaæ z paroma ³y¿kami wody, wlaæ na wrz¹ce mleko i mieszaj¹c powoli ugotowaæ (ok.10 minut).Na koñcu grysik posoliæ do smaku.Grysik na mleku mo¿na sporz¹dziæ tak¿e na s³odko. Zupa z dyni z zacierk¹2 litry mleka50 dkg pokrajanej dyni5 dkg cukru1/2 ³y¿eczki zmia¿d¿onych nasion œliwekZacierka:20 dkg m¹ki2 jaja2 ³y¿ki wodysólDyniê obraæ, oczyœciæ z nasion i strzêpków, drobno poszatkowaæ, dodaæ 1/2 litra wody, ugotowaæ i rozetrzeæ na miazgê.Sporz¹dziæ zacierkê.Dla chorych zacierkê posiekaæ drobniutko.Zagotowaæ mleko, do mleka w³o¿yæ zacierkê razem z m¹k¹ i mieszaj¹c ugotowaæ na brzegu kuchni ostro¿nie, aby zupa nie przypali³a siê.Gdy zacierka jest miêkka, do zupy dodaæ rozgotowan¹ dyniê, trochê soli i cukru do smaku, dla zapachu dodaæ rozgniecione nasiona œliwek (pestki ze œliwek pot³uc, wybraæ nasiona i rozgnieœæ je na deseczce).Porcjê tej zupy jako posi³ku jednodaniowego oblicza siê na ¾ litra.Porcja dla chorych oblicza siê na 1/4 litra. Ch³odnik owsiany na serwatce3/4 litra m³odej serwatki2 dkg m¹ki1/2 litra m³odego zakwasu owsianegosól20 dkg œmietany15 dkg bia³ego nieprzekiszonego serazielony koperekZagotowaæ serwatkê, wlaæ rozmieszany i przecedzony ¿ur, zagotowaæ.Œmietanê wymieszaæ z m¹k¹, wlaæ do wrz¹cego ¿uru, zagotowaæ, dodaæ sól do smaku.Przed podaniem w³o¿yæ pokruszony ser i drobno pokrajany koperek.Podawaæ z m³odymi ziemniakami posypanymi zielon¹ pietruszk¹ z surowym mas³em, lub witaminizowan¹ margaryn¹. Ch³odnik ze zwarzonego mleka z koperkiem2 litry zwarzonego mleka3 ³y¿ki siekanego zielonego koperku2 ³y¿ki m¹kisól1/4 litra œmietanyZwarzone mleko bardzo starannie rozbiæ, aby grudki sernika by³y jak najmniejsze, zagotowaæ.Do œmietany dodaæ m¹kê, wymieszaæ, wlaæ na wrz¹ce mleko, zagotowaæ, odstawiæ
[ Pobierz całość w formacie PDF ]