[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Do ziemniaków dodaæ pokrajan¹ kapustê z sokiem, podgrzaæ, zupê posoliæ do smaku i okrasiæ s³onin¹ z lekko zrumienion¹ cebul¹. Zupa ogórkowa ze œmietan¹25 dkg w³oszczyzny4 dkg m¹ki25 dkg ogórków kiszonych wraz z papryk¹sok z ogórków kiszonychsólW³oszczyznê i koœci umyæ, oczyœciæ, op³ukaæ, ugotowaæ wywar, odcedziæ.Ogórki cieniutko poszatkowaæ.Zupê podprawiæ m¹k¹ i œmietan¹, zagotowaæ, wymieszaæ z surowymi ogórkami, dodaæ do smaku kiszonego soku ogórkowego i soli, lekko ogrzaæ.(Ogórki do tej ¿upy mo¿na te¿, po obraniu, ugotowaæ do miêkkoœci z dodatkiem mas³a i po³¹czyæ z zup¹, lecz wtedy ich smak jest nieco zmieniony).Podawaæ z ziemniakami lub kostk¹ z manny. Zupa pomidorowa zasma¿ana lub z podpraw¹ zacieran¹25 dkg koœci3 dkg t³uszczu (mas³a)25 dkg w³oszczyzny4 dkg m¹ki50 dkg pamidorówsól2 dkg mas³acukier5 dkg cebulizielony kaperekW³oszczyznê (i koœci) umyæ, oczyœciæ, op³ukaæ, ugotowaæ, odcedziæ.Pomidory op³ukaæ, podzieliæ na czêœci, ugotowaæ z mas³em i cebul¹ na silnym ogniu pod przykryciem, przetrzeæ.Sporz¹dziæ jasno zrumienion¹ zasma¿kê, wlaæ do wrz¹cej zupy, mieszaj¹c zagotowaæ, dodaæ przetarte pomidory, sól i cukier do smaku.Podawaæ z grzankami lub ry¿em, makaronem, lanym ciastem, ziemniakami.W letnim sezonie mo¿na do tej zupy dodaæ po podprawieniu dojrza³e, surowe - a nie gotowane - przetarte pomidory i tylko j¹ mocno ogrzaæ. Zupa pomidorowa z dyni¹(25 dkg koœci)25 dkg w³oszczyzny25 dkg dyni50 dkg pomidorów2 dkg cebuli2 dkg mas³aPodprawa:3 dkg mas³a2 dkg m¹kisólcukierzielony koperekZagotowaæ wywar z w³oszczyzny (i koœci),odcedziæ.Oczyœciæ, pokrajaæ na czêœci i ugotowaæ dyniê w ma³ej iloœci wody, rozetrzeæ j¹.Op³ukaæ, podzieliæ na czêœci pomidory, ugotowaæ z cebul¹ i mas³em w ma³ej iloœci wody, przetrzeæ.Zagotowaæ wywar, w³o¿yæ roztart¹ dyniê i przecier z pomidorów.Zupê podprawiæ padpraw¹ zacieran¹ z surowego mas³a i m¹ki lub jasnoz³ot¹ zasma¿k¹, dodaæ soli, cukru i du¿o zielonego koperku.Podawaæ z grzankami. Zupa z porów na miêsie25 dkg miêsa wieprzowego z koœæmi lub 25 dkg kie³basy1,5 dkg ziemniaków4 dkg m¹ki1-1 1/2 szklanki œmietany15 dkg warzyw mieszanych,sól25 dkg porówpieprzZagotowaæ 2 1/2 litra wody, w³o¿yæ op³ukane surowe miêso i powoli ugotowaæ, je¿eli potrzeba, uzupe³niæ odparowan¹ wod¹.Warzywa op³ukaæ, oczyœciæ, zetrzeæ i w³o¿yæ do zupy, gdy miêso jest ju¿ prawie ugotowane.Miêkkie miêso wyj¹æ, obraæ z koœci, pokrajaæ i w³o¿yæ do wazy.Pory oczyœciæ, op³ukaæ, pokrajaæ na ma³e kawa³ki, dodaæ przy koñcu do zupy ,ugotowaæ nie nakrywaj¹c garnka.Zupê podprawiæ œmietan¹ z m¹k¹, zagotowaæ, dodaæ soli i pieprzu do smaku.Podawaæ z ziemniakami posypanymi zielenin¹.Wywar z ziemniakami wlaæ do zupy.Gdy zamiast miêsa do zupy dodajemy kie³basê, trzeba j¹ op³ukaæ w gor¹cej wodziæ, pokrajaæ na porcje i w³o¿yc do zupy po jej podprawieniu.Porcjê tej zupy jako posi³ku jednodaniowego oblicza siê na ¾ litra. Zupa rybna ze œmietan¹30 dkg w³oszczyznyziele angielskiejadalne wnêtrznoœci, 2 g³owy ryb i ca³y koœciec lub 50 dkg ryby1/2-1 szklanki œmietany2 dkg m¹kisól4 dkg cebuli(zielona pietruszka)liœæ bobkowyUgotowaæ wywar z w³oszczyzny, jadalnych wnêtrznoœci i g³Ã³w ryb (zw³aszcza karpi) z dodatkiem przypraw, odcedziæ.Oddzieliæ ód g³Ã³w czêœci jadalne i wraz z wnêtrznoœciami przetrzeæ przez sito, w³o¿yæ do wywaru.Zupê zagotowaæ, podprawiæ m¹k¹ i œmietan¹, dodaæ sól do smaku i zielon¹ pietruszkê.Podawaæ z ³azankami lub grzankami.(Wywaru z ryb nie przechowywaæ do nastêpnego dnia). Zupa selerowa ze œmietan¹(25 dkg koœci)3 dkg mas³a25 dkg w³oszczyzny1 szklanka œmietany5 dkg cebuli2 dkg m¹ki30 dkg selerasólUgotowaæ wywar z w³oszczyzny (i koœci),posoliæ, odcedziæ.Bardzo starannie op³ukany seler oczyœciæ, zetrzeæ na tarce, ugotowaæ z mas³em w ma³ej iloœci wody na silnym ogniu, przetrzeæ przelewaj¹c wywarem.Przetarte selery wlaæ do wywaru, zagotowaæ.M¹kê rozmieszaæ w œmietanie, podprawiæ zupê mieszaj¹c, zagotowaæ, dodaæ sól do smaku.Podawaæ z grzankami, kluseczkami francuskimi
[ Pobierz całość w formacie PDF ]