[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Przetarte selery wlaæ do wywaru, zagotowaæ.M¹kê rozmieszaæ w œmietanie, podprawiæ zupê mieszaj¹c, zagotowaæ, dodaæ sól do smaku.Podawaæ z grzankami, kluseczkami francuskimi. Zupa szczawiowa ze œmietan¹ i mlekiem25 dkg koœci wieprzowych1 szklanka œmietany25 dkg w³oszczyzny3 dkg m¹ki20 dkg szczawiusól2 dkg mas³a1 szklanka mlekaW³oszczyznê i koœci umyæ, oczyœciæ, op³ukaæ, ugotowaæ wywar, odcedziæ.Szczaw op³ukaæ, odj¹æ ogonki, posiekaæ nierdzewnym no¿em, po³owê w³o¿yæ do wazy, resztê zagotowaæ z mas³em.Do wywaru dodaæ ugotowany szczaw, zupê podprawiæ œmietan¹, dodaæ mleko, sól (i cukier) do smaku, zagotowaæ.Podawaæ z jajami ugotowanymi na twardo i ry¿em wypiekanym lub grzankami. Zupa ziemniaczana na miêsie z pomidorami (zimowa)50 dkg t³ustego miêsa z koœæmi4 dkg m¹ki20 dkg warzyw mieszanych2 ³y¿ki powide³ pomidorowych60 dkg ziemniaków krajanych6d kg smalcusól1 cebulapaprykaMiêso op³ukaæ, w³o¿yæ do wrz¹cej wody i powoli ugotowaæ; gdy jest ju¿ miêkkie, wyj¹æ, obraæ z koœci, pokrajaæ.Ziemniaki op³ukaæ, obraæ, pokrajaæ na czêœci.Warzywa op³ukaæ, oczyœciæ, zetrzeæ, !w³o¿yæ do wywaru wraz ¿ ziemniakami, ugotowaæ i przetrzeæ przelewaj¹c wywarem, zagotowaæ.Sporz¹dziæ lekko zrumienion¹ zasma¿kê z cebul¹.Zasma¿kê wlaæ do wrz¹cej zupy, dodaæ miêso, sól, paprykê i pomidory, zagotowaæ.Porcjê tej zupy jako posi³ku jednodaniowego oblicza siŸ na ¾ litra. Zupa ziemniaczana na miêsie ze œmietan¹ (letnia)50 dkg miêsa z koœci¹4 dkg m¹ki20 dkg warzyw mieszanychsól60 dkg ziemniaków krajanychzielony koperek1 i 1/2 szklanki œmietanyszczypiorekMiêso op³ukaæ, zalaæ wrz¹c¹ wod¹ i powoli gotowaæ, dodaæ oczyszczon¹ w³oszczyznê, ugotowaæ, odcedziæ, miêso obraæ z koœci, pokrajaæ.Ziemniaki obraæ, op³ukaæ, pokrajaæ na ma³e kawa³ki, w³o¿yæ do wywaru, ugotowaæ.Zupê podprawiæ œmietan¹ i m¹k¹, dodaæ miêso i soli do smaku, zagotowaæ.Na ka¿dy talerz w³o¿yê ³y¿kŸ siekanej zieleniny.Podaê z chlebem.PorcjŸ tej zupy jako posi³ku jednodaniowego oblicza siŸ na ¾ litra. Zupa ziemniaczana z baranin¹ (jesienna)50 , dkg miêsa baraniego z koœci¹4 dkg m¹ki20 dkg warzyw mieszanychsól60 dkg ziemniaków krajanychpieprz50 dkg pomidorów2 z¹bki czosnku6 dkg smalcuMiêso op³ukaæ, zalaæ wrz¹c¹ wod¹ i powoli gotowaæ, dodaæ oczyszczon¹ w³oszczyznê, ugotowaæ i wywar odcedziæ, miêso obraæ z koœci, pokrajaæ.Je¿eli potrzeba, uzupe³niæ odparowan¹ wodê.Ziemniaki op³ukaæ, obraæ, pokrajaæ na ma³e kawa³ki, w³o¿yæ do odcedzonego wywaru, ugotowaæ.Pomidory op³ukaæ, pokrajaæ na cz¹stki.Sporz¹dziæ zasma¿kê lekko zrumienion¹, wlaæ do wrz¹cego wywaru, dodaæ pomidory, pokrajane miêso, sól, pieprz, zagotowaæ.Przed wydaniem dodaê roztarty czosnek lub drobno krajane listki czosnku.PorcjŸ hej zupy jako posi³ku jednodaniowego oblicza siŸ na ¾ litra. Zupa ziemniaczana zasma¿ana20 dkg w³oszczyzny (bez kapusty)4 dkg m¹ki(1 dkg grzybów suszonych)sól40 dkg ziemniakówzielona pietruszka4 dkg t³uszczukoperek3 dkg cebuliW³oszczyznê (i grzyby) umyæ, oczyœciæ, op³ukaæ, ugotowaæ wywar, odcedziæ, po³owê w³oszczyzny (i grzyby) pokrajaæ.Ziemniaki obraæ, pokrajaæ w kostkê, ugotowaæ w wywarze.Sporz¹dziæ lekko zrumienion¹ zasma¿kê na cebuli, wlaæ do wrz¹cej zupy, mieszaj¹c zagotowaæ.Do zupy dodaæ pokrajane warzywa i grzyby, siekan¹ zielon¹ pietruszkê i koperek. Zupa ziemniaczana dietetyczna20 dkg w³oszczyzny (bez kapusty)(2 ¿Ã³³ka)30 dkg ziemniakówsól2 dkg m¹kizielony koperek lub majeranek albo kolender4 dkg mas³aUgotowaæ wywar, odcedziæ, na wywarze ugotowaæ ziemniaki.Ziemniaki i czêœci w³oszczyzny przetrzeæ.M¹kê rozmieszaæ z paroma ³y¿kami wywaru, wlaæ do zupy, zagotowaæ, dodaæ soli do smaku.Rozetrzeæ mas³o, wymieszaæ z zup¹, przed podaniem dodaæ zielony koperek.Po uzgodnieniu z lekarzem do zupy mo¿na dodaæ ¿Ã³³tka (roztarte z mas³em). Zupa ziemniaczana z grzybami po poznañsku20 dkg w³oszczyzny4 dkg t³uszczu1 dkg grzybów3 dkg cebuli35 dkg ziemniaków3 dkg m¹kiliœæ bobkowysólziele angielskie(ocet do smaku)W³oszczyznê i grzyby umyæ, oczyœciæ, op³ukaæ, ugotowaæ wywar z przyprawami.Obraæ ziemniaki, pokrajaæ w kostkê.Gdy warzywa ugotuj¹ siê, odcedziæ wywar, ugotowaæ w nim pokrajane ziemniaki.Po³owê w³oszczyzny i grzyby pokrajaæ.Sporz¹dziæ zasma¿kê na cebuli z m¹k¹ silniej zrumienion¹, wlaæ do wrz¹cej zupy, mieszaj¹c zagotowaæ, dodaæ pokrajane warzywa i grzyby, sól (i ocet) do smaku
[ Pobierz całość w formacie PDF ]