[ Pobierz całość w formacie PDF ]
. Wafle5 jajek11 dag m¹ki11 dag cukru pudrupó³ szklanki kwaœnej œmietany6 dag mas³a³y¿eczka mielonego kardamonu lub imbiruJajka i cukier ubijaæ trzepaczk¹ sprê¿ynow¹ przez 10 min, potem dodaæ po³owê m¹ki, kardamon lub imbir oraz œmietanê i ubijaæ jeszcze 5 min.Dodaæ resztê m¹ki i stopione mas³o.Wymieszaæ.Przygotowane ciasto powinno odpocz¹æ 10-15 min, po czym sma¿y siê je na wafelnicy elektrycznej lub zwyk³ej.Podawaæ wafle z d¿emem borówkowym. Kaszubski kwas z brzadu i chleba75 dag tzw.brzadu czyli suszonych owoców (jab³ka, gruszki, wiœnie)7,5 I wody7 kg suszonego razowego chleba50 dag cukru10 goŸdzików2,5 dag kory cynamonowej2,5 dag dro¿d¿yZagotowaæ 4 I wody, wrz¹tkiem zalaæ chleb i zostawiæ na 10-12 godzin.Reszt¹ wody zalaæ umyte i namoczone owoce, dodaæ cynamon oraz goŸdziki i gotowaæ pod przykryciem przez 10 min.P³yn przecedziæ, po³¹czyæ, ostudziæ lub podgrzaæ do temperatury 30C i dodaæ dro¿d¿e.Odstawiæ w ciep³e miejsce na 15-20 godz.Po tym czasie zdj¹æ pianê, ca³oœæ przecedziæ í wlaæ do szczelnie zamykanych butelek.Gotowy kwas przechowywaæ w ch³odnym miejscu. Gdañski kwas imbirowy6 I wody2 5 dag korzeni imbiru1 kg suszonego razowego chleba75 dag cukru2 dag dro¿d¿yPo³owê iloœci wody zagotowaæ, wrz¹tkiem zalaæ suszony chleb i zostawiæ tak na 10 godz.Do emaliowanego garnka wsypaæ rozdrobniony korzeñ imbiru (nie nale¿y go mleæ), zalaæ reszt¹ zimnej wody i gotowaæ na s³abym ogniu przez 1 godz.P³yny przecedziæ, po³¹czyæ, wsypaæ cukier i podgrzewaæ, a¿ ca³kowicie siê rozpuœci.Ostudziæ do temperatury 30C, dodaæ roztarte dro¿d¿e, przelaæ do glinianego garnka lub emaliowanego wiadra i odstawiæ w ciep³e miejsce na 2-3 doby.Po tym czasie przecedziæ, wlaæ do szczelnie zamykanych butelek.Przechowywaæ w ch³odnym miejscu. Serniczki sma¿one50 dag twarogu2 jajka6 dag m¹kicukier waniliowy2 ³y¿ki cukrumas³o lub margaryna do sma¿eniaœmietana z cukrem pudrem do polaniaTwaróg przepuœciæ przez maszynkê, dodaæ jajka, trochê m¹ki, waniliê oraz cukier i dobrze wymieszaæ.Stolnicê posypaæ reszt¹ m¹ki, wy³o¿yæ twaróg i zagnieœæ ciasto.Utoczyæ z niego wa³ki jak na leniwe pierogi i w podobny sposób pokrajaæ.K³aœæ na patelniê z rozgrzanym t³uszczem i sma¿yæ na rumiano ze wszystkich stron.Podawaæ serniczki na ciep³o, polane œmietan¹ i posypane cukrem pudrem. Serniki ziemniaczane sma¿one50 dag ugotowanych ziemniaków25-30 dag twarogu1 jajko10 dag m¹ki2 ³y¿ki cukrusólt³uszcz do sma¿eniaœmietana do polaniaUgotowane ziemniaki przepuœciæ przez maszynkê razem z twarogiem, dodaæ jajko, sól, cukier i czêœæ m¹ki.Zagnieœæ ciasto i zwil¿onymi wod¹ rêkoma uformowaæ okr¹g³e placuszki.Obtoczyæ je w m¹ce i usma¿yæ na t³uszczu.Podawaæ na gor¹co, polane œmietan¹. Tort z czarnego chlebaCiasto:8 ¿Ã³³tek6 bia³ek20 dag cukru20 dag migda³Ã³w lub wy³uskanych orzechów laskowych3-4 gorzkie migda³y5 dag utartego, suszonego, ciemnego chlebaskórka pomarañczowa w cukrzepó³ ³y¿eczki mielonego cynamonupó³ ³y¿eczki ut³uczonych goŸdzikówpó³ ³y¿eczki utartej skórki z cytrynyLukier:5 dag startej czekolady10 dag cukru¯Ã³³tka utrzeæ z cukrem, dodaæ zmielone migda³y lub orzechy, chleb, drobno pokrajan¹ skórkê pomarañczow¹ oraz przyprawy.Wymieszaæ, dodaæ bia³ka ubite na sztywn¹ pianê, ostro¿nie po³¹czyæ i przelaæ do wysmarowanej t³uszczem tortownicy.Wstawiæ do lekko nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 150-200C przez ok.1 godz.Po upieczeniu i ostudzeniu tort oblaæ czekoladowym lukrem.Przygotowanie lukru: Czekoladê rozpuœciæ w 3 ³y¿kach gor¹cej wody, dodaæ cukier i - ci¹gle mieszaj¹c - zagotowaæ.Po lekkim przestudzeniu oblaæ mas¹ tort i udekorowaæ migda³ami lub orzechami. Zawijañce z orzechamiCiasto:50 dag m¹ki20 dag smalcu gêsiego lub wieprzowego15 dag cukru3 gotowane ¿Ã³³tkakilka ³y¿ek wytrawnego wina bia³ego8 ³y¿ek miodu1 surowe jajko do smarowaniaNadzienie:30 dag wy³uskanych orzechówsma¿ona skórka pomarañczowapó³ ³y¿eczki mielonych goŸdzików2 ³y¿ki cukrucukier waniliowyotarta skórka z 1 cytrynyZ podanych sk³adników zagnieœæ ciasto, przykryæ œciereczk¹ i odstawiæ na 1 godz., aby "odpoczê³o".Orzechy zemleæ i wymieszaæ z reszt¹ podanych sk³adników.Ciasto podzieliæ na 6-8 czêœci i ka¿d¹ z nich rozwa³kowaæ na prostok¹t.Na prostok¹tach ciasta uk³adaæ wa³eczki nadzienia i zwin¹æ roladki.U³o¿yæ je na suchej blasze, ka¿d¹ roladkê przek³uæ w kilku miejscach patyczkiem i dwukrotnie posmarowaæ rozbe³tanym jajkiem.Piec w gor¹cym piekarniku przez ok.30 min. Pascha malinowa50 dag œwie¿egot³ustegos³odkiego twarogu25 dag konfitur malinowych (nie d¿emu)pó³ kostki mas³apó³ szklanki cukru pudru2 ¿Ã³³tka i 1 ca³e jajkoszklanka œwie¿ej gêstej œmietanyTwaróg przepuœciæ dwukrotnie przez maszynkê, dodaæ os¹czone konfitury i ca³oœæ przetrzeæ przez nylonowe sito.Mas³o utrzeæ z cukrem na puszyst¹ masê, w czasie ucierania dodawaæ ¿Ã³³tka i surowe jajko (powinny byæ bardzo œwie¿e)
[ Pobierz całość w formacie PDF ]