[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Miêso królika pokrajaæ na porcje, u³o¿yæ w rondlu, przek³adaj¹c cebul¹ i czosnkiem oraz oprószaj¹c pieprzem i sol¹.Rondel przykryæ.Dusiæ na ma³ym ogniu, w miarê potrzeby podlewaj¹c wrz¹c¹ wod¹ lub wywarem z warzyw.Sprawdziæ smak sosu, który siê wytworzy³ podczas duszenia, i ewentualnie przyprawiæ sol¹ i pieprzem.Gotow¹ potrawê wy³o¿yæ na ogrzany pó³misek, posypaæ szczypiorkiem.Podawaæ z dodatkiem ziemniaków z wody (1-2 na porcjê) i cukinii gotowanej lub fasolki szparagowej. KRÓLIK DUSZONY W CEBULI Z POMIDORAMI80 dag królika (comber lub skoki)11/2 ³y¿ki sza³wii z rozmarynem, bazyli¹ i estragonem1 z¹bek czosnku20 dag cebuli20 dag pomidorów œwie¿ych lub mro¿onychsólpieprz4 ³y¿ki umytej, drobno posiekanej naci pietruszki z koperkiemMiêso królika umyæ, osuszyæ, natrzeæ rozkruszonymi przyprawami zio³owymi, u³o¿yæ w misce, skropiæ sokiem wyciœniêtym przez praskê z czosnku, przykryæ.Postawiæ w lodówce na kilka godzin.Nastêpnie pokrajaæ na porcje i u³o¿yæ je na patelni pokrytej pow³ok¹ typu teflon.Obrumieniæ, posoliæ.Cebulê obraæ, op³ukaæ, pokrajaæ w kostkê lub zetrzeæ na tarce z du¿ymi otworami.Obrumienione miêso w³o¿yæ do rondla, przek³adaj¹c cebul¹, skropiæ kilkoma ³y¿kami wrz¹cej wody i dusiæ pod przykryciem na ma³ym ogniu.Pomidory umyæ.Mro¿one od razu obraæ ze skórki, œwie¿e przed obraniem sparzyæ wrz¹c¹ wod¹.Pokrajaæ w kostkê, dodaæ do miêkkiego miêsa, dusiæ do czasu rozgotowania siê pomidorów; ok.1/3 p³ynu powinno odparowaæ.Przyprawiæ ïo smaku sol¹ i pieprzem.Gotow¹ potrawê wy³o¿yæ na ogrzany pó³misek, posypaæ pietruszk¹ z koperkiem.Podawaæ z dodatkiem ziemniaków z wody lub pieczonych (1-2 na porcjê) i z surówkami z sa³aty, cykorii albo kapusty.Przyrz¹dzonego w ten sposób królika mo¿na tak¿e podawaæ na zimno z sa³atk¹ z fasolki szparagowej. KRÓLIK DUSZOWY W MLEKU80 dag królika (comber lub skoki)1 szklanka chudego mleko1/2 ³y¿ki sza³wii z rozmarynem, ga³ka muszkato³owasólpieprz20 dag pomidorów œwie¿ych lub mro¿onych4 ³y¿ki umytych, drobno posiekanych listków bazylii z estragonemMiêso królika umyæ, osuszyæ, pokrajaæ na porcje usuwaj¹c koœci, które bêdzie mo¿na wykorzystaæ na wywar do zupy.Porcje miêsa zbiæ t³uczkiem a nastêpnie lekko obrumieniæ na patelni z pow³ok¹ typu teflon.Osoliæ, prze³o¿yæ do rondla przesypuj¹c rozkruszon¹ sza³wi¹ i rozmarynem i oprószaj¹c pieprzem.Dusiæ pod przykryciem, stopniowo podlewaj¹c mlekiem (po 1/2 szklanki).Pomidory umyæ.Mro¿one od razu obraæ ze skórki, œwie¿e przed ubraniem sparzyæ wrz¹c¹ wod¹.Pokrajaæ drobno.Gdy miêso królika zmiêknie, a mleko niemal ca³kowicie odparuje, oprószyæ ga³k¹ muszkato³ow¹, dodaæ pomidory.Dusiæ, a¿ pomidory siæ rozgotuj¹ i utworz¹ sos.Sprawdziæ smak, ewentualnie przyprawiæ sol¹ i pieprzem.Wy³o¿yæ na ogrzany pó³misek, posypaæ posiekanymi listkami roœlin przyprawowych.Podawaæ z dodatkiem ziemniaków purée (1-11/2 ³y¿ki na porcjê) i z surówk¹ z porów. KRÓLIK DUSZONY Z GRZYBAMI80 dag królika (comber lub skoki)3 z¹bki czosnkusok cytrynowy20 dag œwie¿ych grzybów (prawdziwki, koŸlarze, maœlaki)20 dag cebulisólpieprz,4 ³y¿ki umytej posiekanej naci pietruszkiMiêso królika umyæ, pokrajaæ na porcje.Czosnek obraæ, op³ukaæ, posiekaæ, rozetrzeæ z sol¹, wymieszaæ z dwiema ³y¿kami soku cytrynowego.Mieszanin¹ natrzeæ porcje królika, u³o¿yæ w misce, przykryæ, postawiæ w lodówce do nastêpnego dnia.Cebulê obraæ, op³ukaæ, drobno posiekaæ, posoliæ, wsypaæ na patelniê i ogrzewaæ mieszaj¹c na ma³ym ogniu, ai zmiêknie i zacznie ¿Ã³³kn¹æ.Grzyby oczyœciæ, z kapeluszy maœlaków zdj¹æ skórkê, umyæ, osuszyæ, drobno poszatkowaæ, wymieszaæ z cebul¹.Porcje królika u³o¿yæ w rondlu przek³adaj¹c grzybami z cebul¹ i oprószaj¹c sol¹ i pieprzem.Skropiæ wod¹.Dusiæ na ma³ym ogniu pod przykryciem.Gdy miêso bêdzie miêkkie, sprawdziæ smak, ewentualnie dodaæ nieco soli i pieprzu i wymieszaæ Ÿ posiekan¹ pietruszk¹.Wy³o¿yæ na ogrzany pó³misek.Podawaæ z ziemniakami z wody (1-2 na porcjê) i z surówkami. KRÓLIK DUSZONY W PIWIE80 dag królika (comber)2 z¹bki czosnku15 dag cebuli1 szklanka jasnego lekkiego piwa4 ³y¿ki umytych, posiekanych listków roœlin przyprawowych (pietruszka, seler, bazylia, sza³wia, estragon) lub 1 1/2 ³y¿ki tych samych liœci suszonych1/2 ³y¿ki musztardysólpieprzga³ka muszkato³owaMiêso królika umyæ, osuszyæ, pokrajaé na porcje.Cebulê i czosnek obraæ, op³ukaæ.Cebulê pokrajaæ w kostkê, czosnek posiekaæ, w³o¿yæ do rondla, osoliæ, podgrzewaæ chwilê.Gdy cebula nieco zmiêknie, w³o¿yæ porcje miêsa, posoliæ, posypaæ listkami roœlin przyprawowych, podlaæ po³ow¹ piwa.Dusiæ pod przykryciem na ma³ym ogniu.Gdy piwo odparuje, lekko skrapiaæ wod¹.Resztê piwa wymieszaæ z musztard¹ i dodaæ do dusz¹cej siê potrawy wówczas, gdy miêso bêdzie prawie miêkkie.Udusiæ do miêkkoœci, przyprawiæ sol¹, pieprzem i odrobin¹ ga³ki muszkato³owej.Gotow¹ potrawê wy³o¿yæ na ogrzany pó³misek
[ Pobierz całość w formacie PDF ]