[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Dodaæ drobno pokrojony czosnek, kminek i posiekan¹ cebulê.Zalaæ wod¹, zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 25 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po otwarciu szybkowaru wsypaæ miêtê, dodaæ m¹kê z octem, chwilê pogotowaæ. Baranina duszona z miodem 25 min – kuchnia z szybkowaru60 dag baraniny z koœci¹3 dag t³uszczu1 ³y¿ka koncentratu pomidorowego1 ³y¿ka cukru na karmel1 ³y¿ka miodu (2 dag)1 ³y¿ka m¹ki1,5 szklanki wody z przypraw¹ "Jarzynka" lub "Vegeta"2 goŸdziki5 ziaren ziela angielskiego; cynamonsól i pieprz do smakuOddzieliæ miêso od koœci, pokroiæ na kawa³ki, oprószyæ m¹k¹, sol¹ i pieprzem i obrumieniæ na rozgrzanym w szybkowarze t³uszczu.Wsypaæ m¹kê i te¿ lekko zrumieniæ.Zalaæ wod¹ z przypraw¹.Dodaæ miód, koncentrat pomidorowy, ut³uczone przyprawy i karmel.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 25 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Podawaæ z ry¿em ugotowanym na sypko. Baranina z brukwi¹ 25 min – kuchnia z szybkowaru60 dag baraniny z koœci¹1 ³y¿ka m¹ki4 dag t³uszczu1 cebula1 ³y¿ka przyprawy "Jarzynka" lub "Vegeta"50 dag 6rukwisól i zielenina do smakuOddzieliæ miêso od koœci, pokroiæ na ma³e kawa³ki, obrumieniæ na rozgrzanym w szybkowarze t³uszczu, wsypaæ m¹kê i te¿ lekko podrumieniæ.Wlaæ tyle wody, by ledwie pokry³a miêso, wsypaæ przyprawê, posoliæ.Oczyœciæ brukiew, pokroiæ w kosteczkê, dodaæ do miêsa.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 25 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Przed podaniem posypaæ zielenin¹.Uwaga.Kto lubi, mo¿e dodaæ do potrawy 2-3 obrane ze skórki pomidory lub ³y¿kê koncentratu pomidorowego. Baranina z cebul¹ i pomidorami 25 min – kuchnia z szybkowaru40 dag baraniny bez koœci1 ³y¿ka m¹ki4 dag t³uszczu6 cebul4-6 pomidorów0,5 szklanki œmietany (w zastêpstwie mo¿e byæ tyle¿ maœlanki lub zsiad³ego mleka)sólprzyprawa w³oska i zielenina do smakuMiêso pokroiæ w cienkie s³upki, oprószyæ m¹k¹ posoliæ i obrumieniæ na rozgrzanym w szybkowarze t³uszczu.Zalaæ miêso wod¹ nieco powy¿ej jego powierzchni.Cebulê oczyœciæ, pokroiæ w plasterki na miêso posypaæ przypraw¹, posoliæ.Sparzyæ wrz¹tkiem pomidory, obraæ ze skórki i pokroiæ na cebulê posypaæ przypraw¹, posoliæ.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 25 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.o otwarciu szybkowaru podprawiæ m¹k¹ wymieszan¹ ze œmietan¹, zagotowaæ. Baranina z curry 25 min – kuchnia z szybkowaru70 dag przedniej baraniny3 ³y¿ki oleju3-4 cebule3 marchwie0,5 szklanki ry¿u1 ³y¿eczka przyprawy currysól i pieprz do smakuCebulê i marchew oczyœciæ i pokroiæ w talarki.Rozgrzaæ w szybkowarze t³uszcz i obrumieniæ na nim pokrojone na kawa³ki miêso.Wrzuciæ marchew i cebulê, kilka chwil sma¿yæ, a nastêpnie wlaæ tyle wody, by pokry³a miêso.Wsypaæ curry, posoliæ i popieprzyæ.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 10 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Szybkowar otworzyæ, wsypaæ ry¿ i po ponownym zamkniêciu szybkowaru ogrzewaæ 15 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego. Baranina z fasol¹ 45 min – kuchnia z szybkowaru60 dag baraniny bez koœci1 I zsiad³ego mleka lub serwatki2 szklanki suchej fasoli namoczonej na noc20 dag t³uszczu1 ³y¿eczka kminku2 z¹bki czosnkusól i pieprz do smakuBaraninê namoczyæ w zsiad³ym mleku na 2-3 godziny.Po wyjêciu natrzeæ miêso roztartym z sol¹ czosnkiem i pokroiæ na niewielkie kawa³ki.U³o¿yæ w szybkowarze miêso, na nim namoczon¹ fasolê, posypaæ kminkiem, sol¹ i pieprzem, w³o¿yæ t³uszcz.Zalaæ wszystko wod¹ z moczenia fasoli, a jeœli jej za ma³o do przykrycia zawartoœci, dolaæ œwie¿ej.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 45 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Uwaga.Tradycyjn¹ sa³atkê do tej potrawy stanowi pokrojona w talarki namoczona v.octowej zalewie z przyprawami i po 2 godzinach os¹czona z zalewy cebula. Baranina z grochem i pêczakiem 45 min – kuchnia z szybkowaru30-40 dag baraniny bez koœci (t³ustej)1 szklanka pêczaku0,5 szklanki grochu namoczonego na noc3 szklanki wody4 dag t³uszczu1 cebula2 z¹bki czosnku10 dag wêdzonego boczku lub s³oninysól i pieprz do smakuZagotowaæ w szybkowarze wodê z t³uszczem, w³o¿yæ pokrojon¹ w drobn¹ kostkê baraninê, wsypaæ pêczak i namoczony groch, dodaæ oczyszczone i pokrojone czosnek i cebulê.Posoliæ i popieprzyæ.Zalaæ wod¹.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 45 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Podawaæ po okraszeniu stopionym boczkiem. Baranina z papryk¹ 25 min – kuchnia z szybkowaru60 dag baraniny z koœci¹ (t³ustej)4 owoce papryki4 pomidory2 cebule.1 ³y¿ka m¹ki4 dag t³uszczu1 z¹bek czosnku; 2 ³y¿ki siekanej natki pietruszkisól i przyprawa w³oska do smakuBaraninê oddzieliæ od koœci, pokroiæ na ma³e kawa³ki.Pomidory po sparzeniu obraæ ze skórki, oczyszczon¹ paprykê pokroiæ w makaron, cebulê w pó³kr¹¿ki, czosnek posiekaæ.Rozgrzaæ w szybkowarze t³uszcz, wsypaæ m¹kê i zrobiæ jasn¹ zasma¿kê, w³o¿yæ cebulê.Wlaæ szklankê wody, dodaæ pozosta³e sk³adniki oprócz zieleniny.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 25 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Przed podaniem wymieszaæ z natk¹ pietruszki. Baranina z pomidorami 25 min – kuchnia z szybkowaru80 dag baraniny z koœci¹np.mostka³opatki lub karczku4 dag t³uszczu1 ³y¿ka m¹ki1-2 ³y¿ki koncentratu pomidorowego lub 25 dag pomidorów1 du¿e kwaœne jab³ko1 ³y¿ka siekanej natki pietruszkisólcukier i ocet do smakuMiêso oddzieliæ od koœci, pokroiæ na kawa³ki.Rozgrzaæ w szybkowarze t³uszcz, zasma¿yæ na nim na rumiano m¹kê wlaæ 2 szklanki wody, w³o¿yæ miêso, posoliæ.Zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 20 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.W tym czasie pomidory pokroiæ w kosteczkê, jab³ka obraæ, oczyœciæ z gniazd nasiennych i te¿ pokroiæ w kosteczkê.Otworzyæ szybkowar, w³o¿yæ jab³ka i pomidory i zamkn¹æ ponownie.Ogrzewaæ 5 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po zakoñczeniu gotowania wyj¹æ miêso, sos zmiksowaæ i doprawiæ sol¹, cukrem i octem do smaku.Polaæ miêso sosem i posypaæ natk¹ pietruszki. Baranina z porami 25 min – kuchnia z szybkowaru50 dag baraninybez koœci4 spore pory0,5 szklanki œmietany1 ³y¿ka m¹ki0,5 szklanki soku z kiszonych ogórkówsól i przyprawa "Jarzynka" do smakuBaraninê podzieliæ na porcje, ka¿d¹ lekko rozbiæ, obrumieniæ na rozgrzanym w szybkowarze t³uszczu.Podlaæ sokiem z ogórków, dodaæ trochê wody, wrzuciæ oczyszczone i pokrojone na centymetrowe kawa³ki pory, posoliæ, wsypaæ przyprawê, zamkn¹æ szybkowar i ogrzewaæ 25 minut od momentu przekroczenia progu ciœnienia wewnêtrznego.Po tym czasie szybkowar otworzyæ, wlaæ wymieszan¹ z m¹k¹ œmietanê, zagotowaæ.Uwaga.Mo¿na dodaæ 3-4 obrane ze skórki i pokrojone w kostkê pomidory.Daje siê je razem ze œmietan¹
[ Pobierz całość w formacie PDF ]